Wat is het?
Een team dat in balans is versterkt elkaar, waardoor de resultaten van het gehele team beter zijn dan de som van de individuele resultaten van de teamleden. Allerlei redenen en obstakels kunnen het succes van het team beperken. Voorafgaand aan de teamsessie zal afgestemd worden met de opdrachtgever welke verwachtingen en welke resultaten gewenst zijn. De leeromgeving tijdens de sessie zal vervolgens worden aangepast aan de behoeften van het betreffende team: gaat het bijvoorbeeld om een nieuw team, wat elkaars krachten en valkuilen nog moet leren kennen of zijn er specifieke thema’s of patronen die steeds terugkomen binnen het team? Of wil het team gewoon nóg beter kunnen presteren?
De teamsessie wordt gefaciliteerd door twee* coaches en één of meerdere paarden en kunnen op onze locatie te Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee) plaatsvinden of op diverse andere locaties door Nederland (informeer naar de mogelijkheden). Tijdens de sessie zullen de coaches het team vragen een activiteit uit te voeren met het paard. Tijdens deze activiteit komen vaak herkenbare patronen naar voren, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, gedrag, communicatie (verbaal & non-verbaal), verwachtingen etc. De coaches zullen de teamleden stimuleren om hierover na te denken door observaties terug te geven en vragen te stellen. Doordat de nadruk ligt op ervaren en experimenteren in een veilige omgeving, heeft het geleerde een diepere inwerking op het team en blijft het daardoor “beter hangen”.
Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever zal de teamsessie een dagdeel of een gehele dag (incl. lunch, koffie en thee) duren. Op onze locatie te Oude-Tonge is het ook mogelijk om aansluitend te vergaderen in een informele setting door gebruik te maken van onze gezellige veranda met keuken.
*Bij team- en groepssessies zijn altijd minimaal twee coaches aanwezig. Afhankelijk van de groepsgrootte, de locatie en het programma kan ervoor gekozen worden om met meerdere coaches te werken.
Voorbeelden van thema’s en vragen
- Ons team / onze organisatie gaat veranderen, wat nu?
- Waarom loopt ons project niet?
- Wie heeft welke natuurlijke rol binnen ons team? Verschilt dat met de formele rolverdeling en zo ja, wat is daar het effect van?
- Welke onderlinge verwachtingen zijn er binnen ons team?
- Wat zijn de kernwaarden van ons team?
- Wat is onze doelstelling? Hoe vertalen we onze organisatiedoelstelling naar ons team en wat betekent dat voor onze teamleden?
- Waar ligt de verantwoordelijkheid binnen ons team? Is dat in lijn met onze doelstelling & afspraken? Zo niet, waar komt dat door en hoe kunnen we dat veranderen?
- Wat- en hoe kunnen individuele teamleden bijdragen aan het teamresultaat?
- Hoe doorbreken we ongewenste patronen? Wat ligt hieraan ten grondslag en wat kunnen we hiermee doen?
- Hoe kunnen we meer of efficiënter samenwerken? Wat is daarvoor nodig?
- Hoe communiceren wij met elkaar? Hoe kunnen we onze communicatie binnen het team/de organisatie/ naar klanten/…. verbeteren?
Wat levert het op?
De ervarings- en oplossingsgerichte insteek van de teamsessie draagt bij aan het verkrijgen van nieuwe inzichten en praktische handvaten in een veilige omgeving, waarmee het team direct aan de slag kan. Doordat de ervaring wordt afgestemd op dit specifieke team, krijgen teamleden bijvoorbeeld meer inzicht in het gedrag, valkuilen en kwaliteiten van individuele teamleden en het team als geheel. Patronen, rollen en onderlinge verwachtingen worden zichtbaar. Hierdoor ontstaat duidelijkheid, betrokkenheid en een betere samenwerking.